10 myter omkring juice kure
Vi kigger nærmere på de myter der er omkring juice kure
Juice kure er et varmt emne for tiden, og det er en meget populær form for udrensning/detox.
Så juice kure har været meget oppe i medierne de seneste par år.
Det store spørgsmål er, om en juice kur er sund eller blot en sundhedsmæssig dille? Der siges mange ting, både for og imod en juice kur.
En ting du skal være helt klar over, det er, at du få den bedste juice ved at lave den selv derhjemme med en juicemaskine, i stedet for at købe juice i supermarkedet, der er fyldt med tilsætningsstoffer og sukker i massevis.
Her viser vi dig de mest udbredte myter, som folk tror om saftfremstilling eller juicing.
Myte 1. “En juice indeholder ingen fibre.”
Selv fortalere for juice kure kan finde på at sige at der ingen fibre er i hjemmelavet juice. Men dette er ikke tilfældet. Der findes to typer fibre, opløselige og uopløselige.
Juice fremstilling indeholder opløselige fibre. Når du laver hjemmelavet juice så trækkes de fleste af de uopløselige fibre ud af frugter og grøntsager, mens de opløselige fibre forbliver i juicen.
Opløselige fibre absorberer vand som en svamp og giver en god bakterievækst og fremmer sundheden i vores fordøjelses system.
Myte 2. “Juice indeholder for meget sukker.”
Dette afhænger helt af, hvad du juicer. Vi anbefaler, at du overholder den såkaldte 80/20 regel. Dette betyder at du skal bruge 80% grøntsager og 20% frugt i din juice.
Nogle af de frugter der ses på som sukkerholdige giver os faktisk betydelige fordele.
For eksempel, sur kirsebærsaft, har i et kontrolleret klinisk forsøg vist en mindre stigning i antioxidantstatus hos raske voksne mennesker. Og mennesker med diabetes (især type 2) har det været okay at drikke denne form for juice.
Myte 3. “Der er ikke noget så godt som en juice kur eller juice detox.”
Denne myte er ganske sand. Din krop er i virkeligeheden altid i en eller anden form for naturlig udrensningstilstand, men der er ekstra udefrakommende adfærd, der kan hjælpe eller forbedre denne udrensnings proces. Eksempelvis, grøntsager så som broccoli, kål, grønkål, blomkål, radise eller rosenkål.
Disse indeholder plantenæringsstoffer, der er kendt for at hjælpe med at fremme en stigning i leverenzymer som fremmer afgiftning af kroppen. At spise, blande, samt juice flere af disse ingredienser, er en fantastisk måde at hjælpe med at fremme en sund krop.
Myte 4. “Der er ingen dokumenterede sundhedsmæssige fordele ved en juice kur / juice detox.”
Heldigvis viser mere og mere forskning at juice som en del af en velafbalanceret plantebaseret kost skaber stor værdi til en diæt.
At drikke juice fra eksempelvis sukkerroer kan bidrage til at sænke blodtrykket, og er nu ganske godt accepteret som et middel til at fremme udholdenhed under træning på grund af sin naturlige nitrogenoxid oxidindhold.
En anden ting er de mange succeshistorier der er omkring personer der har ændret deres liv med juice og juice kure og juice detox.
Myte 5. “Juice indeholder ikke nok protein.”
Dette er en af de klassiske myter omkring hjemmelavet juice, som har været aflivet i årevis. De personer der har prøvet at være på en juice kur og samtidigt har ønsket proteiner samtidigt med en juicekur har brugt plante-baseret protein pulver, af Chia eller hampefrø.
De fleste raske voksne mennesker, der kun drikker hjemmelavet juice i selv bare et par dage, vil ikke komme ud for proteinmangel. Dog anbefales det at indtage proteinpulver hvis din juice kur / Detox varer længere end 15 dage.
Myte 6. “En juice kur er bare et trendy modefænomen indenfor slankekure.”
Det kan sommetider godt virke sådan, men forskning viser i flere og flere tilfælde at hjemmelavet juice kan hjælpe vores krop med at blive sundere og stærkere. Eksempelvis viser det sig at gulerodsjuice hjælper med at reducere hvide blodlegemer ved DNA-skader hos rygere. Dette er bare en af de gode egenskaber i gulerodsjuice.
Myte 7. “Når man juicer, mister du alt for mange næringsstoffer i pulpen, der sorteres fra.”
Ja, du vil miste nogle næringsstoffer i pulpen (frugtkødet) som eksempelvis fiber og magnesium for at nævne et par stykker, men du vil høste utallige fordele af de næringsstoffer, der er tilbage i juicen.
Myte 8. “At spise frugt og grøntsager er bedre end at juice dem.”
Det hele drejer sig faktisk om at indtage plantebaserede fødevarer. Det er helt op til dig selv hvordan du vil indtage frugter og grøntsager i din hverdag.
Juicing er bare en af mulighederne. Så om du gør det via en smoothie, en juice, en salat, en suppe eller en stor skål med bagte eller stegte grøntsager.
Den vigtigste faktor er at indtage plantebaserede produkter. Det gælder for dig om at vælge din favorit måde at indtage disse ingredienser så nemt og lækkert som muligt.
Myte 9. “Der er en stor risiko for bakterier i hjemmelavet juice.”
For gravide kvinder, børn og personer med et svækket immunforsvar, er der forholdsregler, du kan tage. Husk altid, når du laver hjemmelavet juice, at det er dig selv der er ansvarlig for renligheden af alt lige fra din juicemaskine du bruger, samt knive og skrællere. De steder der masseproducerer fødevarer er altid de største syndere for bakterier i maden.
Det anbefales selvfølgelig altid at vaske hænder inden du går i gang med madlavning eller juicing. Skræller du dine ingredienser inden juicing, så nedsættes risikoen også for bakterier i din juice.
Myte 10. “Juicing er for dyrt og uøkonomisk.”
Der er utallige måder at spare på råvarer og bruge pulpen (frugtkødet) på. Vores favorit er at købe i sæsonen og få at vide, af din lokale grønthandler hvad der er årstiden frugter og grøntsager. Og ja, kan du gemme pulpen (frugtkødet). Du kan bruge pulpen (frugtkødet) i bagning, supper, sunde burgere, sunde kager, kiks og meget mere. Se 8 forslag til hvordan du kan bruge din overskydende pulp her.
Hvis du eller flere af dine venner endnu ikke er steget på juice vognen endnu, så er noget at tænke over. Vi siger ikke at du skal drikke hjemmelavet juice resten af dit liv. Men at bruge det som et sundt supplement til din daglige kost, det skader ihvertfald ikke på nogen måde, tværtimod. Det er forhåbentligt noget vi alle kan blive enige om.